Voice dialogue/ innerlijke ikken

Voice dialogue

Ken je dit:

Je loopt langs de etalage van een schoenenwinkel en je ziet een paar hele mooie schoenen staan. Terwijl je naar binnen loopt, komen de gedachten in je op: eigenlijk heb ik geen nieuwe schoenen nodig, ze zijn wel erg leuk bij mijn nieuwe jas, ze zijn wel aan de dure kant, zou je het nou wel doen, ach wat maakt het uit, ik doe het gewoon. Je voert een gesprek met jezelf, een innerlijk dialoog.

Bij voice dialogue wordt de metafoor gebruikt dat die verschillende gedachten afkomstig zijn van delen van jou: subpersoonlijkheden. Zo kennen we de perfectionist, de pleaser, de twijfelaar, de zorgzame, de stoere, de innerlijke criticus, het innerlijke kind enz. enz. Iedere subpersoonlijkheid heeft zijn eigen mening, mogelijkheden en valkuilen. Subpersoonlijkheden helpen je te voorkomen dat je pijn oploopt, zijn er dus om je te beschermen. Iedereen heeft subpersoonlijkheden, dit is volkomen normaal. Het zijn de aspecten van je identiteit. De mens is een complex wezen en als je aan iemand je identiteit te beschrijven, zal de ander alleen bepaalde aspecten noemen, zoals zorgzaam, vrijgevig, nieuwsgierig.

Soms kan een subpersoonlijkheid de overhand krijgen. Stel dat de twijfelaar de overhand heeft, dan zal het niet zo makkelijk zijn om een beslissing te nemen, of als de innerlijke criticus je de hele dag kritiek geeft, dan kan je zelfvertrouwen een flinke deuk krijgen.

Ik kan met jouw subpersoonlijkheden in gesprek gaan en dit ook aan jou leren.zodat je ze beter leert kennen en er zelfs afspraken mee kunt maken.Zo krijg je steeds meer inzicht in jezelf en wordt het mogelijk om andere keuzes te maken of beslissingen te nemen.